wtorek, 23 grudnia 2008

Przepis na kruche ciasteczka i kokosanki

Polecam przepisy na ponizsze ciasteczka. Naprawde warto sprobowac - proste w dzialaniu, przepyszne w smakowaniu.

KOKOSANKI ( przepis dostalam od kolezanki )
- bialko x 4
- cukier 200 g
- cukier waniliowy
- olejek migdalowy x 2 kropelki
- cynamon - odrobinka ( na koncowce noza )
- kokos 200 g
Wszystkie skladniki wymieszac, ulozyc lyzeczka male stozki na blaszce. Piec okolo 20-30 minut w temperaturze 160*C

CIASTECZKA KRUCHE
- maslo 400 g
- cukier puder 300 g
- maka 600 g
- zoltka x 5
- szczypta soli
Wszystkie skladniki wygniesc na gladka mase, wlozyc do lodowki na 2-3 godziny. Po wyjeciu z lodowki ciasto rozwalkowac na okolo 8 milimetrow, wydrazyc foremkami oczekiwane wzory. Piec w piekarniku okolo 15 minut w temperatirze 160*C

ZYCZE SMACZNEGO !!!

2 komentarze:

Nowalinka pisze...

Mrrr, obydwa rodzaje tych ciastek uwielbiam :))

Ewelina pisze...

Super- brzmi pysznie i napewno skorzystam z tego przepisu- kocham wszystko co kokosowe. Szczęśliwego Nowego Roku!